본문 바로가기
생활정보/요리

K-알리오올리오 레시피 🍝

by Agent 2025. 2. 26.

추운 날씨에 마늘 듬뿍 드시고 건강하게 지내세요! 🧄✨

📝 재료 (1인분)

면 삶기
정수물 약6컵(1L)
파스타면 100g
꽃소금 1/3큰술(4g)

알리오올리오

면수 약1/3컵(70ml)
올리브유 약1/3컵(55g)
간 마늘 2큰술(40g)
통마늘 약4개(21g)
쪽파 약간(4g)
페퍼론치노 5개(2g)
삶은 파스타면 전량
꽃소금 약간
파마산치즈가루 약간

🥄 만드는 법

면 삶기

냄비에 정수물과 꽃소금을 넣고 강불로 끓인 후, 스파게티면을 넣어 7~8분 삶아 체에 밭쳐 건져둠
TIP: 면의 익힘 정도는 개인 취향에 따라 조절 가능!

알리오올리오 소스

통마늘은 0.2cm 두께로 편 썰고, 쪽파는 0.3cm 두께로 송송 썰어 준비.
프라이팬에 올리브유를 두르고 편 마늘을 중약불로 볶기 시작
기름이 지글지글할 때 페퍼론치노를 부숴 넣고, 편 마늘이 노릇해지면 간 마늘 추가 볶음

면과 소스 조합

삶은 면을 면수에 헹군 후 팬에 넣고 볶은 마늘과 함께 1분간 볶기
면수가 골고루 섞이면 면수를 추가해 강불로 1~2분 더 볶아 간을 배움
TIP: 소고기다시다나 치킨파우더를 넣으면 풍미 UP!

마무리

접시에 담아 쪽파를 올리고, 파마산치즈가루를 뿌려 완성
추가 팁: 그라나파다노 치즈를 올리면 더 고급스러워짐!

🌟 추천 포인트
마늘 폭탄: 통마늘과 간 마늘을 동시에 사용해 고소함 극대화
페퍼론치노: 매콤함 조절 가능! 취향에 따라 양 조절

참고 : https://lilys.ai/digest/2759156/942175?s=1&nid=942175

 

이탈리아 정통 말고 한국 스타일! K-알리오올리오

이 동영상은 **한국 스타일**로 변형된 이탈리아 정통 알리오올리오 파스타를 만드는 방법을 소개합니다. 엑스트라 버진 올리브유와 다양한 재료를 활용하여, 집에서 만드는 이탈리아식 요리의

lilys.ai


🍝 K-Style Aglio e Olio Recipe (Serves 1)
📝 Ingredients
For boiling pasta
Filtered water: ~6 cups (1L)
Pasta (spaghetti): 100g
Fine salt: 1/3 tbsp (4g)

 


For aglio e olio
Pasta water: ~1/3 cup (70ml)
Olive oil: ~1/3 cup (55g)
Minced garlic: 2 tbsp (40g)
Whole garlic cloves: ~4 (21g)
Chives: A small handful (4g)
Peperoncino (red chili flakes): 5 pieces (2g)
Cooked pasta (from above)
Fine salt: To taste
Parmesan cheese powder: To taste

🥄 Instructions
Boil the pasta
In a pot, combine filtered water and fine salt. Bring to a boil over high heat.
Add spaghetti, submerge with chopsticks, and cook 7–8 minutes (adjust for desired firmness).
Drain and set aside.
TIP: Reserve pasta water for later use!

Make the garlic sauce
Thinly slice whole garlic cloves (0.2cm thickness) and chop chives (0.3cm thickness).
Heat olive oil in a pan over medium-low heat. Add sliced garlic and sauté until fragrant.
Once the oil sizzles, crush peperoncino into halves and add to the pan.
When sliced garlic turns golden, add minced garlic and continue stirring until fragrant.

Combine pasta and sauce
Lightly rinse cooked pasta in reserved pasta water to remove excess starch.
Add pasta to the garlic pan and toss for 1 minute to coat.
Pour in pasta water and increase heat to high. Stir-fry 1–2 minutes until sauce thickens.
TIP: Add beef dashida or chicken powder for extra umami!

Finish and serve
Plate the pasta, garnish with chives, and sprinkle Parmesan cheese powder.
Pro tip: Top with grated Grana Padano cheese for a gourmet touch!

🌟 Why You’ll Love This
Garlic explosion: Combines sliced and minced garlic for depth of flavor.
Customizable heat: Adjust peperoncino for mild or spicy.
One-pan magic: Ready in 15 minutes with minimal cleanup!

반응형

'생활정보 > 요리' 카테고리의 다른 글

불맛 폭발! 달걀볶음밥 레시피 🍳  (1) 2025.02.27
감자짜글이 레시피 🥔  (0) 2025.02.27
김치 수제비 레시피 🍲  (0) 2025.02.26
비빔수제비 레시피🌶️  (1) 2025.02.26
양배추전 레시피 🥬  (2) 2025.02.25